Tuesday, October 20, 2009

De nieuwe PvdA helderheid

De PvdA staat er (wederom) beroerd voor in de peilingen en ook nu weer weet de partij dat dit komt ‘omdat de boodschap niet duidelijk genoeg werd gebracht’. Wouter Bos verklaarde bij Pauw en Witteman: “één van de fouten die we gemaakt hebben is dat we onvoldoende helder waren”.

En op zijn blog: “laten we proberen zo snel mogelijk wat misstanden uit de weg te ruimen”. Heel goed, want onderhand weet niemand meer wat volgens de PvdA nu precies de essentie van een sociaaldemocratische partij is. Daarom zullen de dwalende socialisten ook verheugd zijn over Wouters’ boodschap van afgelopen maandag:

Iemand verdrinkt niet omdat hij niet geholpen wordt, iemand verdrinkt omdat hij niet kan zwemmen”.

Helder, we kunnen dus stoppen met ontwikkelingssamenwerking, met de Vogelaarwijken, met positieve discriminatie, emancipatie, kortom: we kunnen stoppen met verheffen in de meest brede betekenis van het woord. Iemand ligt niet op de grond omdat hij niet geholpen wordt, maar omdat hij niet kan staan. Het nieuwe socialisme. Helder.

4 comments:

 1. Logica is de pvda vreemd.
  Briljant helder stukje

  ReplyDelete
 2. Dat verklaart het geploeter van Job Cohen, van Aleid Wolfsen, van Ahmed Aboutaleb, van Wim Cornelis en van Ruud Vreeman.

  ReplyDelete
 3. Die ene uitspraak van Bos zal wel zijn context hebben gehad. In het algemeen kan ik Bos en sommige andere PvdA'ers zoals Van der Laan tot op zekere hoogte vaak wel volgen. Het probleem is dat er meer en ook andere geluiden uit de PvdA komen. Dat hoeft op zichzelf niet verkeerd te zijn. Een partij waarin geen ruimte is voor verschillende meningen is ook niet je dat. Maar het resultaat is toch dat al die verschillende geluiden niet in een heldere boodschap resulteren.
  Dat het geluid onvoldoende extreem is om enerzijds rancuneuze achtergestelden, anderzijds links-idealistische dromers te bevredigen vind ik niet in het nadeel van de PvdA pleiten. Als dan veel PvdA-kiezers overlopen naar de SP dan zij dat zo. Helaas lopen tegenwoordig vooral veel vroegere PvdA-stemmers over naar D66.
  Wat nu zo eigenaardig is: als er één partij is die in het geheel niet helder is dan is het D66 wel. In dat licht bezien zou de PvdA dus misschien een voorbeeld moeten nemen aan D66: vooral in het geheel niet helder zijn! Hun fout is dus misschien wel juist niet dat ze onvoldoende helder waren, nee, ze waren misschien té helder! Anders kan ik dat massale overlopen van voormalige PvdA-stemmers naar D66 moeilijk verklaren.
  Kees Rudolf

  ReplyDelete

Gratis web site teller.