Vanmorgen konden we in diverse kranten en op zo’n beetje alle natuur- & milieufora lezen: "uitsterven plant- en diersoorten kost Europa 1,1 triljoen euro per jaar". Nu is het milieu weliswaar sinds jaar en dag een populaire denominatie om ‘alles wat goed is’ in uit te drukken, maar ditmaal slaat de inflatie wel heel hard toe.
Menigeen zal bij het lezen gedacht hebben: "goh, da’s veel, 1,1 triljoen" om snel over te gaan tot de orde van de dag. Want hoeveel nullen heeft dat, wat kun je ervoor kopen, wat moet je ervoor laten? Och, het zal wel kloppen, het zal wel nagerekend zijn, het staat in de krant.
Ter vergelijking: het bruto binnenlands product (bbp) van de EU bedraagt een slordige 12,5 biljoen euro. En dat is veel geld. Europa verdient daarmee bijna 30% van alles wat er op deze aardkloot verdiend wordt. Maar hoe verhoudt zich dat tot die 1,1 triljoen?
Een triljoen staat voor miljoen x biljoen. Dat is een één met achttien nullen. Dat is ongeveer 100.000 keer zo groot als het bedrag hierboven. Het is meer dan de gehele mensheid door de eeuwen heen ooit heeft verdiend. Alle inkomsten vanaf het oude Egypte tot aan Wallstreet bij elkaar opgeteld vallen in het niet bij deze 1,1 triljoen. En dat dus per jaar.
Ik weet niet of het woord uitdaging hier op z’n plaats is, maar bij gelijkblijvend bbp zou iedere Europeaan tot aan z’n drie- of viermiljoenste verjaardag moeten doorwerken. Zoveel kost het als er in Europa planten of dieren uitsterven. Zegt althans het net gepresenteerde rapport. Gelukkig moeten er binnenkort in Europees verband nieuwe afspraken worden gemaakt over het behoud van biodiversiteit. Komt dat even goed uit!
Heb je het persberichten van de Commissie gelezen ?
ReplyDeleteEr bestaat helaas een grote groep mensen die niet alleen zwak is in rekenen en wiskunde maar die daar zelfs een soort trots op is.
ReplyDeleteJe kunt je afvragen of die politici die achter dit soort waanzin zitten nu dankbaar gebruik maken van die wetenschap om zo die groep mensen te manipuleren of zelf ook horen tot die groep mensen. (mijn naam-link verwijst naar een item op Keizers & Kleren over een aanverwant onderwerp)
Journalisten kunnen niet rekenen, is een bekend gezegde.
ReplyDeleteHet Gezonde verstand is weer ver te zoeken...
ReplyDelete