Sunday, July 19, 2015

Gekleurde journalistiek

Wat bezielt de redactie van het acht uur-journaal om in het openingsitem van 19 juni de Ku Klux Klan - terecht - een racistisch-extremistische organisatie te noemen maar de New Black Panthers, met wie ze het aan de stok kregen, als zwarte burgerrechtenbeweging te betitelen?

In Columbia demonstreerden deze zondag KKK-leden zij aan zij met een groep Amerikaanse neo-nazi's tegen het neerhalen van de 'confederale vlag' op overheidsgebouwen in de zuidelijke staten. Sinds de aanslag van vorige week, waar een blanke racist zeven zwarte kerkgangers vermoordde, wordt de confederate flag gezien als symbool van wit racisme en mag ze niet langer op overheidsgebouwen gehesen worden; hiertegen was het protest gericht.

De demonstratie lokte echter een tegendemonstratie uit van de New Black Panther Party (NBPP) en beide kampen raakten slaags. Het resultaat: er vielen zeven gewonden en over en weer werd veel lelijks geschreeuwd. Of deze gebeurtenis het qua nieuwswaarde verdiende om als openingsitem te fungeren laat ik in het midden, het is mijn vak niet. Maar ik ben wel van mening dat je als objectieve nieuwsdienst beide gezichten zou moeten tonen.

De NBPP is volgens de NOS-redactie een burgerrechten beweging. Volgens de US Commission on Civil Rights is het een hate group. Volgens leden van de voormalige Black Panther beweging - die in 1982 werd opgeheven - is het een illegale organisatie die ten onrechte de naam Black Panthers gebruikt. Volgens wikipedia is de NBPP een antisemitische black supremacy beweging gesticht door Khalid Abdul Mohammed, de voormalig 'Minister' van de Nation of Islam. 

De NBPP is geen 'burgerrechtenbeweging' in de zin zoals de NOS die suggereert en heeft met de voormalige Black Panthers (die zelf extreem-links en bij vlagen gewelddadig waren) niets van doen. Maar kennelijk leeft men op de NOS-redactie nog in de jaren zestig en geldt iedere kleurling met spandoek als de nieuwe Rosa Parks of Martin Luther King. Dat een niet-blanke er etnisch-extremistische denkbeelden op na zou kunnen houden wil er bij het nationale journaal nog steeds niet in: heb je een kleurtje, dan word je onderdrukt; door blanken, door Joden of door het groot-kapitaal.

No comments:

Post a Comment

Gratis web site teller.