Sunday, November 9, 2008

Sinterklaassurprise

Papa? Ja lieverd. Papa, wil je me helpen met m'n sinterklaassurprise? Tuurlijk meissie, wat wil je maken? Nou, het moet over 'wereldgodsdiensten' gaan maar ik weet niet precies wat dat is, wereldgodsdiensten.

Meissie is negen jaar en zit in groep zes. Geloven in sinterklaas doet ze niet meer, doet de hele klas niet meer en daarom worden er lootjes getrokken en maken ze surprises voor elkaar. Cool, deden wij vroeger ook. Ontbijtkoek natmaken, beetje kneden, beetje draaien en hij was niet van echt te onderscheiden. Maar zo werkt dat niet meer.

Het ongecompliceerde kinderfeestje van weleer is tot een multicultureel dilemma geworden. Want is van oorsprong een christelijk feestje en je zou je kunnen voorstellen dat... Voor je het weet zit de helft van de kinderen zonder kadootje en dat zou sneu zijn. Maar gelukkig vormde zich in het openbare hoofd van de school een plan. Het hoofd had namelijk vaker met dit bijltje gehakt. Niet dat het ooit klachten over sinterklaas of kerst had gekregen, maar als je iets voor kon zijn dan was dat beter, konden ze je later ook niets verwijten.

Je moet het kalf slachten voordat de put gedempt is wist het hoofd. Daarom dit jaar geen ontbijtkoekdrollen nee, dit jaar een surprise die te maken heeft met god. Met religieuze rituelen, en offerbeelden en heilige boeken. Van godsdienst kunnen we nog een hoop leren; dat had Cohen laatst ook nog eens gezegd.

Jesus Christ on his fucking bicycle! We hebben het hier over kinderen van 8 tot 11 jaar. We hebben het over een openbare school. We hebben het over een legende uit de vierde eeuw waaruit een kinderfeestje is gebouwd. Hoe haal je het in je multiculturele schuldbeladen hersens om kinderen van negen 'offerbeelden' te laten maken met sinterklaas? Voor de lieve vrede? Voor hun 'Finse' en Chinese ouders? Of gewoon omdat god thuishoort op de openbare school?

Het sinterklaasfeest, Neêrlands traditie nummer één, is volkomen losgezongen van haar religieuze wortels. Het feest is 'safe' en kan zonder second thoughts schoolbreed gevierd worden. Sinterklaas is kado's, is snoep, is feest. Van sinterklaas moeten alle gefrustreerde volwassenen afblijven, en god al helemaal.

4 comments:

 1. Men moet toch over een behoorlijke vormloze, en normloze psyche beschikken om dit zelfuitvlakkend vermogen van de educatoren van ons nageslacht te kunnen plaatsen.
  Waar Buyne lesbrieven kritiekloos nagebauwd worden, tot in de media de pleuris uitbreekt.
  Waar in het stof buigende debielen het kritische vermogen van de nieuwe generatie ondermijnen.
  Weinig ouders zijn alert genoeg vrees ik.

  ReplyDelete
 2. Op een Amsterdamse openbare basisschool werden de Sinterklaas surprises wel heel bont geïnterpreteerd. Het gaat/ging om een 'zwarte'school. Ik meen de Ru Paré school. Waar godsdienstige gevoelens de dienst uit maken.
  De kinderen bewonderen openlijk M.Bouyeri en als Sinterklaassurprise werd o.a een Twin Tower gemaakt met invliegend vliegtuig.
  Zelfs de multicul leerkrachten werd dit te gortig en zij hebben aan de bel getrokken.

  Nu bevindt deze school zich in het mandaatgebied van M.Marcouch, dus in goede handen.

  Misschien is de suggestie om een papiermaché varkentje te maken iets?
  Daar kan je in het kader van de wereldgodsdiensten toch wel mee aankomen?

  Ik wens je sterkte.
  groet, Maci

  ReplyDelete
 3. Sorry, ik bedoelde natuurlijk A.Marcouch. Iets met alle hondjes die Fikkie heten voor mij.
  Maci.

  ReplyDelete
 4. Een uitgelezen moment voor een optreden van de god van het vliegende spaghetti-monster. A la bolognaise.

  ReplyDelete

Gratis web site teller.