Saturday, April 4, 2009

Kamervragen week 13-14

Week 13 kwam niet lekker uit de startblokken. Flauwe vragen, vragen naar de bekende weg maar bovenal, weinig vragen. Misschien had de griffie problemen met haar stiffie, misschien wilde de Kamer liever van het lentezonnetje genieten, het schoot niet op. Maar, volksvertegenwoordiger ben je uit overtuiging en niet voor de lol. Na 3 dagen had men zich herpakt, het zonnetje werd buitengesloten en krantenkoppen werden Kamervragen. De rode draad deze week: roze.

Van homo’s en helden
De Gaykrant lichtte deze dagen meer dan eens het deksel van de beerput der godvruchtigheid: “In navolging van diverse islam-leiders zal ook de regering van Marokko zich scherper inzetten voor de verdediging van de Marokkaanse normen en waarden. De overheid wil af van 'laaghartig gedrag' en stromingen die 'homoseksualiteit willen goedpraten”. Prachtig gezegd, ‘de verdediging van normen en waarden’, daar gaan we voor, ook in Nederland. Jouw norm is mijn norm, jouw namenlijst is mijn namenlijst. Vragen? Geen vragen. Het gaat immers om de vorm.

Wat zuidelijker blijken ze het juiste format nog niet helemaal te pakken te hebben; Zambia’s vice-president roept de bevolking plompverloren op om homo’s aan te geven. En dat kan natuurlijk niet. Niemand die eraan twijfelt dat dit ter ‘verdediging van de Zambiaanse normen en waarden’ is, maar het is niet de juiste vorm. Zo gaan we niet met elkaar om. Reden genoeg voor Boekestijn (VVD) om Minister Koenders te vragen deze drukjacht niet met ontwikkelingsgeld te willen financieren.

En ook aan het thuisfront werd de homo in het hoederhok geworpen. Stadsdeelvoorzitter Marcouch stelt voor de CanalParade dit jaar door Slotervaart te loodsen. Niet alleen heeft de jeugd dan eens een ander object om zich in het stenigen te bekwamen, ook voor de beeldvorming rondom zijn eigen persoontje zou het goed van pas komen. Je zit bij de PvdA dus je bent progressief. En om er zeker van te zijn dat het bij een geste blijft fluisterde zijn kleine shaytan hem in het oor: “nodig Rouvoet uit”.

“Ja, Rouvoet moet de opening van de CanalParade verrichten”. Het duurde twee dagen voordat Boris van de Ham (D66) weer helemaal droog was en z’n middenrif enigszins onder controle had. Nog licht nahikkend vroeg hij de Minister “of deze van de uitnodiging had gehoord en of hij ging?” Man man man, wat hebben we gelachen! En omdat een goeie mop alleen maar beter wordt als je hem vaker vertelt deed GroenLinks het nog eens dunnetjes over: “of de Minister van Jeugd en Gezin op de uitnodiging in zou gaan en zo nee, waarom niet? Moehaha!

Signaleren was overigens niet het enige dat de Gaykrant deed, ze wás ook nieuws. Hoofdredacteur Henk Krol had de hand weten te leggen op casettebandjes waarop de grote filosoof Tariq Ramadan voor eigen parochie preekte. En wat schetst onze verbazing, de man die voor 290 euro per uur bruggen bouwt naar de mensen toe en over culturen heen, blijkt vrouwen en homo’s gewoon haram te vinden. Tsk, tsk. SP en VVD konden dit niet waarderen en vragen zich af of Rotterdam nog wel verder moet met deze hoogleraar ‘Identiteit en Burgerschap’.

Henk Krol, de lieverd, een beetje geschrokken van alle commotie en Kamervragen nodigde de hooggeleerde Ramadan uit op zijn kantoor voor wederhoor. En dat kreeg hij. Henk heeft inmiddels aangifte gedaan wegens intimidatie en bedreiging.

Ontwikkelingshulp uit en thuis
Sinds Linda Polman haar boek ‘De Crisiskaravaan’ bij P&W presenteerde, mag je je in Nederland hardop afvragen of structurele ontwikkelingshulp dezelfde positieve uitwerking heeft op de ontvangers als op de gevers. Bouwt het op of maakt het afhankelijk? De Zambiaanse econome Dambisa Moyo denkt het laatste en gaf haar boek de titel “Why Aid is Not Working”. Hulpverslaving is volgens Moyo het enige tastbare resultaat van ontwikkelingshulp. Marcia Luyten gaat mee in de verslavingsgedachte en stelde twee weken geleden in de NRC dat de Nederlandse hulp aan Oeganda hulpverslaving in de hand werkt. Reden voor Boekestijn om de Minister te vragen of ontwikkelingshulp hulpverslaving in de hand werkt. Just to be sure.

Maar ook kleinschalige projecten waarbij het gevaar van verslaving minimaal is en de gulle gever met z’n neus bovenop het resultaat zit, blijken soms een bron van misverstanden. Zo zijn daar de AMV projecten. AMV staat voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling. Weesjes dus. Het schijnt met enige regelmaat voor te komen dat er weesjes op schiphol landen. Uit Somalië bijvoorbeeld. Omdat de geleerden het erover eens zijn dat deze amv’s beter in het het land van herkomst opgevoed kunnen worden, heeft Nederland op die plaatsen waar weesjes in vliegtuigen stappen, weeshuizen gebouwd. Een mooi initiatief, beheersbaar ook.

Want stel, er komt een vliegtuiglading weesjes uit bijvoorbeeld Somalië, die vang je dan op Schiphol op, je checkt de papieren, schenkt een kopje thee en vertelt ze het goede nieuws. Namelijk, dat ze kunnen terugkeren naar hun eigen land omdat er een plaatsje in een goed toegerust Nederlands weeshuis voor ze is gereserveerd. Groot is dan de verbazing wanneer bij aankomst (in Somalië) blijkt dat de weesjes worden afgehaald door ouders en familie. De Krom (VVD) begreep er niets van en wil van de Minister weten of hij nou zo dom is of deze weesjes zo slim.

Ook een beetje dom
Was de Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven. Zij reisde voor 102.000 euro met een privéjet naar Angola om over mogelijke gasleveranties te praten. Oorspronkelijk vroeg de operator 140.000 euro, zo laat de Minister weten, maar na flink onderhandelen was dat teruggebracht tot ruim een ton, “een hele prestatie” aldus de bewindsvrouw. Volgens Quote viel dat wel mee. Een privéjet op dat traject kost maximaal 60.000 euro terwijl bij Britisch Airways een business class retourtje (inclusief slaapstoel, kaviaar en bubbels) 4500 euro doet. Niet echt een voorbeeld van Intelligent Design deze trip excellentie.

Ik ben benieuwd met welke intelligente ontwerpresoluties de volksvertegenwoordigers de komende week weer pal zullen staan voor onze identiteit en ons burgerschap. Ik hou u op de hoogte.

5 comments:

 1. Goddomme Jaap, je verdient met deze rubriek een wekelijkse column in tenminste De Groene. Chapeau.

  ReplyDelete
 2. Hier word ik bijzonder vrolijk van.
  Jaap, je bent een 'debunking' specialist.
  Ik ben het warempel voor het eerst gedeeltelijk met Tulay eens.
  Niet de amechtige " Groene ", maar overal waar men nog voor rede vatbaar is.

  ReplyDelete
 3. Je weet, Jaap, dat ik de rotzakken liever de tering scheld, maar dit is toch óók héél aardig! De humor is van een Joodse klasse, ten eerste natuurlijk omdat jij het zo subliem brengt, maar ten tweede toch ook omdat de "ondergrond" zo in-en-in-triest is. Wat zijn het toch bavianen!

  Weten we nog wat een gotspe is? Dat kan je alleen maar via een voorbeeld uitleggen.
  Voor de rechter verschijnt een jongetje dat zijn beide ouders heeft vermoord.
  Zegt jongetje tegen de rechter: "Jij gaat toch geen wees veroordelen, hè?"

  Dat is toch ongeveer wel de orde waarin dezer dagen de politieke werkelijkheid zich aan onze niet-eens-meer-verbaasde ogen openbaart.

  Je zou er bijna schik in krijgen.
  Wat is de wereld zonder clowns?

  ReplyDelete
 4. Weten we nog wat een gotspe is

  Je hebt de vorige draad gemist. Ihb dat israelische T-shirt met one shot two kill.

  ReplyDelete
 5. Ik heb het T-shirt gezien Tulay. De wereld heeft het T-shirt gezien. Ik heb het T-shirt laten staan, juist omdat het walgelijk is.

  Weliswaar ter gelegenheid van een besloten feestje gedrukt, toont het een moreel verval waartegen gestreden moet worden. Aan de moraal van de haat mag je (ook als Israelisch soldaat) nooit toegeven. Dit T-shirt is een gotspe, helemaal mee eens.

  De reacties in Israel zelf waren overigens heftig. En terecht. Ik had daar weinig aan toe te voegen, vandaar.

  ReplyDelete

Gratis web site teller.