Thursday, May 28, 2009

Praatje spotDat CO2 een ‘broeikaseffect’ teweeg kan brengen is een natuurkundig gegeven. Of de opwarming van de laatste 100 jaar hieruit te verklaren is, valt sterk te betwijfelen; zeker als je alleen kijkt naar de menselijke bijdrage. Modellen en voorspellingen die zich hierop baseren zijn niet in overeenstemming te brengen met de meetgegevens. Zo zien we de laatste tien jaar zelfs een sterke stijging van de CO2 concentraties (t.g.v. industriële uitstoot) terwijl de temparatuur stabiel blijft. En dat is tenminste vreemd te noemen.

Kees de Jager, emeritus hoogleraar sterrenkunde, wil zich dan ook niet blindstaren op CO2 alleen. Volgens hem geven variaties in zonne-activiteit, zoals die in de afgelopen 400 jaar hebben plaatsgevonden, een veel beter beeld van de werkelijkheid. Sterker nog, de Jager acht het op basis van zijn waarnemingen waarschijnlijk dat we aan de vooravond van een koudeperiode staan.

En dat is, net als global warming, niet iets om je op te verheugen. Ook een koudeperiode zal het fragiele evenwicht dat inherent is aan onze ‘on the edge’ samenleving ernstig verstoren. Denk alleen maar aan de gevolgen voor de brandstofreserves en de beperkingen die het de voedselproductie zal opleggen. Maar het IPCC wil van geen kritiek horen. De mens is schuldig en de mens moet boeten, CO2-reductie is de enig mogelijke aflaat.

En dat kon wel eens fataal blijken. Want door de conclusies van het IPCC te vrijwaren voor kritiek worden theorieën die, conform metingen, met een model komen dat tot andere voorspellingen leidt, op voorhand verketterd. Dan wordt groots ingezet op de verkeerde maatregelen. Dat is niet alleen zeer onwetenschappelijk, het is ook levensgevaarlijk. De mensheid heeft behoefte te weten wat er wérkelijk gaat gebeuren zodat we de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen treffen en niet ‘biddend’ ten onder gaan.

De houding die het IPCC en haar opdrachtgevers (de deelnemende regeringen) aannemen is daarom verwerpelijk en onverantwoord. Klimaatwetenschap staat nog in de kinderschoenen en de enige consensus die op dit moment over de modellen kan bestaan is een politieke, geen wetenschappelijke. Er is op gebied van klimaatkennis nog heel veel onderzoek nodig om tot een begin van inzicht te komen. Nieuwe theorieën alsmede falsificatie van bestaande theorieën zijn onderdeel van een wetenschappelijk proces en mogen nooit gekaapt worden door het politieke debat; dan namelijk, houdt wetenschap op te bestaan en verworden natuurwetten tot verkiezingsbeloften.

2 comments:

 1. RE : 6 Gepost door: Jaap
  op: 2 juni , 2009 om 11:42 am

  Vervelende associatie van je. Wilders en schapen. Tamelijk beledigend en ongekend arrogant.
  Zal ik me eens flink kwaad maken of ga je nuanceren?

  Is Geert zelf niet een schaap, want zo bijster intelligent vind ik hem niet? Politiek gevoel heeft ie wel en eerlijk si eerlijk bewonder ik hem hoe hij het tot nog toe doet. De VVD is oliedom geweest om Rita en Geert uit de VVD te wippen. Anderzijds zijn nu alle remmen weg bij Geert en kan hij zijn radicale opvattingen als diarhee loslaten op de samenlveing en dat begrijp ik ook wel weer (als je al bijna 4 jaar lang in giijzeling leeft: raar dat links daar weinig begrip voor opbrnegen: dus impliciet zijn de orthodoxe moslims verantwoordelijk voor het radicaliseringsproces van Geert).

  Volslagen

  OF TOPIC

  Je denkt dat G_W dat in gijzeling zijn onprettig vindt ? Waar baseer je dat op ? Dat haar en die opzichtige dassen. Het manifeste uittreden uit de Roomsche Kerk. De eenmans partij. Zijn eigen beveiliging. Hij geniet ervan. Hij wil zijn praetoriaanse garde nier missen @ Jaap.
  Blog of reason. Ik l*l geen peop en dat weet je al te goed. Ik zal eens wat voorbeelden zoeken. Sinds een tijdje let ik hierop. Veel kleine feitjes. In hun onderlinge verband bezien kom ik tot de conclusie : hij vindt het wel lekker. Cherchez la femme en ik weet het. Ik spreek geen hongaars en ik heb geen tijd om de plaats waar ze vandaan komt te besnuffelen. Als ik journalist was, wist ik het wel.

  Niet zonder opzet heb ik dit comment OF TOPIC geplaatst. Er is geen blogger voor mij geweest. Niemand krijgt bericht van dit comment behalve Baron Samedi.

  ReplyDelete
 2. Re : De Partij voor de Vrijheid is de enige partij in de Tweede Kamer die subsidie weigert en is daarom helemaal afhankelijk van donaties van burgers zoals u.

  Weigert ?

  http://lexius.nl/regeling-financiele-ondersteuning-fracties-tweede-kamer

  en dan doorpakken en er blijkt gewoon geen aanspraak te bestaan

  Weigert ?

  Doe is een kamervraag stellen

  ReplyDelete

Gratis web site teller.