Tuesday, May 5, 2009

De juiste keuzes

AVRO-oprichter Vogt (links) naast Han Hollander, verslaggever van het eerste uur

4 en 5 mei. De dagen waarop wij herdenken dat we allemaal in het verzet hebben gezeten. Of hadden kunnen zitten. Maar zeker zouden zitten als de situatie zich vandaag de dag ook maar enigszins in die richting zou ontwikkelen. Want het onderscheid te kunnen maken tussen Goed en Kwaad, dat zit ons in de genen. Nooit meer fascisme en ‘die tyranny verdrijven die my mijn hert doorwondt’.

Vanachter de rug van onze hand fluisteren we elkaar toe dat “wat die Wilders zegt…dat lijkt wel heel erg op wat er in de jaren dertig gebeurde…”. Want toen zagen we dat al, dat was niet goed wat er in Duitsland gebeurde. Dát onderscheid te kunnen maken, dat zit ons in de genen. Ook nu nog. We kiezen de goede kant, we kiezen met ons verwonde hert.

Een berichtje in DePers vandaag. Over Han Hollander. Hollander werkte in de jaren voor de oorlog als radioverslaggever bij de AVRO. Met zijn aanstekelijk enthousiasme hield hij de luisteraars aan het toestel gekluisterd en wist van een potje voetbal een nationaal spektakel te maken.

DePers: “Op een receptie ter ere van Hollander in 1938 zei schaakwereldkampioen Max Euwe dat men na een voetbalwedstrijd, en vooral na een wedstrijd die Nederland had gewonnen, ‘de neiging had om de heer Hollander op de schouders te nemen en hem zo van het veld te dragen.’

Twee jaar later, in mei 1940, werd Hollander door Vogt ontslagen, samen met de andere joodse werknemers van de AVRO. Het was maar zes dagen na de capitulatie en lang voor de Duitse maatregelen tegen de joden. Vogt was geen antisemiet. Hij wilde er alleen voor zorgen niets te doen wat de Duitsers zou kunnen irriteren. “

4 en 5 mei. De dagen waarop wij herdenken dat we allemaal in het verzet zouden hebben gezeten, dat zit ons in de genen, het maken van de juiste keuzes.

12 comments:

 1. Goed stuk Jaap,
  Hij "wilde er alleen voor zorgen niets te doen wat de Duuitsers zou kunnen irriteren."

  Dat is wat nu ook steeds gebeurt.
  We mogen er niet voor zorgen dat wij moslims irriteren.
  Daarom moeten stewardessen van een Britse luchtvaartmaatschappij alles bedekkende kleding dragen en achter de mannelijke personeelsleden aanlopen.
  Dezelfde maatschappij heeft het gepresteerd om Tel Aviv, terwijl het tot de bestemmingen hoort, visueel van de voor de passagiers bestemde kaart af te halen om de moslimpassagiers niet te beledigen.

  Sorry, ik heb geen link voorhanden, maar het gaat om dezelfde luchtvaartmaatschappij (Midlands). Een paar dagen geleden ergens gelezen.
  Israël reageerde dat een luchtvaarmaarschappij die zoiets doet, ook niet zou moeten willen verdienen aan zijn bestemmingen in Israël.

  Er is dus niets veranderd in de wereld, helaas.
  Denk ook maar aan Balkenende met zijn angstkreten naar de moslimwereld.

  De vraag is natuurlijk: wie bepaalt wie zich wel dan niet terecht mag storen aan anderen.
  Groet, Maci.

  ReplyDelete
 2. @mezelf, zich storen = zich ergeren.

  ReplyDelete
 3. Ik heb het onderstaande ooit boven een overlijdensadvertentie van een nog jonge man zien staan. Blijkbaar was het zijn lijfspreuk geweest:

  "Het is erg als je denkt.
  Maar het is nog erger dan je denkt."

  Marie H. vertelde me vanmorgen dat ze onlangs een documentaire had gezien over "Idols op zijn Pakistaans." Daar had ook een meisje aan meegedaan en ze had tjdens het zingen een paar danspasjes gemaakt. De moslimse baardapen uit het dorp waar ze vandaan kwam werden voor camera gevraagd wat ze ervan vonden. Nou, gewoon, dat ze dood moest natuurlijk, na die danspasjes. Doodserieus. Doodgemoedereerd. Dat meisje kon niet meer terug naar haar dorp.

  Kassander

  ReplyDelete
 4. - niet te snel reageren - jaap niet laten schrikken. In de spiegel kijken -

  Dank, Jaap. En wat hebben we zitten janken [niet van het huilen maar van het lachen] om het Zondagmiddag Cabaret van Paulus de Ruijter. PowNed moet een deel van haar zendtijd besteden aan heruitzending van Paulus de Ruijter. Wie gaat met mij kijken wat er zo leuk was aan Paulus de Ruijter. Wie neemt er een duik in de tijd. Op internet.

  ReplyDelete
 5. - test -

  Op PowNed Radio Biels & Co mixen met Archie Bunker en kwa dieren denk ik aan een reportage dat je voor de prijs van 10 Marokkaanse buurtvaders 1 Turkse Sivas Kangal kan krijgen. Ik wil dat leuke ijsvrij meisje met Turkse angora konijntjes zien spelen. In Uvas is de staatsfokkerij. Van die moslim honden.

  1 Sivas Kangal is een H.O.N.D.
  2 Sivas Kangals doet ze alle kanten vluchten
  3 Sivas Kangals is een Avondklok

  -/test -

  ReplyDelete
 6. Re : Dezelfde maatschappij heeft het gepresteerd om Tel Aviv, terwijl het tot de bestemmingen hoort, visueel van de voor de passagiers bestemde kaart af te halen om de moslimpassagiers niet te beledigen.

  @ Maci

  Probeer eens een vlucht te boeken naar ERCAN

  En vlieg voor de afwisseling vrijdagmiddag van Tel Aviv naar New York met El Al. Zoek de twee vluchtnummers zelf maar op. Je denkt met El Al te vliegen maar je doet het niet. Heeft ook met een sprookje te maken. BTW wat weet je van blinde kaarten zonder grenzen on board ? Heb je ooit een Airbus van binnen gezien ? Hoeveel banden heeft een vrouwelijke purser ? Hoe heet de vrouwelijke tweede tweede bij Kingdom Airlines uit Mekka

  Ga vandaag lekker fietsen.

  ReplyDelete
 7. Met een niqaab krijg ik nog meer van die Arabs achter me aan. Laat staan als ik een pink colored chador aantrek. Kun je die aan of dat vatten ?

  Had je niet gezworen nooit meer bij de sprekende Willem te komen als je mij daar zou treffen ? Zoals hier ? Beloften van moslims zijn voor jou van geen enkele waarde. Toch ? En hoe zit het met de jouwe ? Wat weet je uberhaupt van vrouwen ? Kijk in de spiegel en wat zie je ? Een spinster toch ? Sla de Webster op en surf naar de Urban Dictionary.

  Ik vind Maci best aardig en ze moet maar wennen aan mijn taalgebruik. Dat komt door mijn aangeboren handicap. Dat schelden zoals Lou. Een vorm van Gilles de la Tourette of zoiets

  ReplyDelete
 8. Als die god.ver.dom.de Talibaan komen wordt ik als aleviet het eerst afgeslacht en niet de (Arabist)Hans Jansen want ik ben een apostaat en een dansende derwish voor Mijn Heren. Dat zijn de allergrootste ketters als je zelf kan bevroeden Wij geloven profundis in het sprookje van de Profeet (dzbfw). Zie het korte openingsbeeld van mijn audioclip en zeg me wat er mis is aan mijn undoubtly kinderlijke hoop op een Magic Kingdom. Een smoetsige Arabier uit de Wueste laat zich tot op hoge leeftijd nog netjes besnijden om geen smegmaboy als (Arabist) Hans Jansen te worden. Al dat stofzand onder een gerimpelde voorhuid vindt een Lady niet prettig. Schuurt als de preudeleu zo dor en dor droog staat als bij jou het geval moet zijn. Je aanbidt (Arabist) Hans Jansen die niks beter weet dan MIJ te vereenzelvigen met de [riedel] kamelen uit Riyaad en de zwijnen van Quom [/riedel] Het onbeschaafd geknor ook van dat aardvark in zijn treffen met die Tofu Bibi : every inch een gentile man (?) Een pers weliswaar maar wel een dapper ventje. Ik zie hem als een smakelijke Tom Pouce. Wat (Arabist) HJ naast hem is weet ik wel maar zeg het niet. Iemand wiens rollator tussen zijn oren zit trap ik niet na.

  ReplyDelete
 9. @ Maci

  Dit was ooit/is een vlunk

  ReplyDelete
 10. " We kiezen met ons verwonde hart "

  Dat is eigenlijk wel een kernwaarheid in dit verhaal. Niet de rede bepaalt onze keuze, maar de mate van identificatie die we voelen voor echte of selfproclaimed slachtoffers.
  Vooral die laatste categorie timmert luidruchtig aan de weg, en beneemt het zicht op hun daderschap.
  De leeftijd des onderscheids is er voor nodig om die misleidende labyrinten te ontmantelen.

  Om echt in verzet te komen moet je emotioneel volwassen zijn, en vrij van tactiek, dogma, opportunisme en goedgelovigheid.

  ReplyDelete
 11. O ja, wat ik nog vergat te vermelden : " The meek shall not inherit the earth ".

  ReplyDelete
 12. @ Marie-Jose & Maci

  Wat jullie onder mijn nick vinden verklaart ons gedrag. Mijn empathie met alle flora & fauna is voor mezelf meer dan beangstigend. Het ene moment kan ik verschrikkelijk uithalen in woorden om je tien minuten later te rimpelen als een gerimde homo. Ik kan kannibaal* zijn en tevens een dure escort girl IRL. Tot voor kort kon ik alleen boodschappenlijstjes - linkjes en lemma's - maken. Nu comment ik als een gek met de grootste onzin. Take it or leaf it.

  *Alle culturen zijn voor mij gelijk. Kannibalisme is slechts een kwestie van smaak

  ReplyDelete

Gratis web site teller.