Sunday, June 7, 2015

Jihadisme verklaard, opnieuw

well, not everything..
"Syriëgangers zijn psychisch gestoord", zo staat het op de site van Elsevier. En ik denk: daar zullen veel mensen blij om zijn want we hebben er een sluitende verklaring mee. Het fraaie eraan is dat onderzoek naar deze jonge strijders zich tot hun pathologie kan bepalen, hun ideologie is slechts uitwisselbare waan.

Ik vrees dat het onderzoek op deze wijze geïnterpreteerd zal worden. Het adagium dat alles niks met islam te maken heeft wordt opnieuw bevestigd: niet hun geloof maakt deze jongens bloeddorstig, maar een psychische stoornis. Waarna men haastig op een ander onderwerp overgaat aanvoelend dat deze opvatting als stelling niet overeind zal blijven.

Want hoe zit het dan met de strijders van IS zelf? Zijn die eveneens en stuk-voor-stuk psychisch gestoord, en zo niet, wat is dán de overeenkomst met 'onze' jongens? Of met de strijders van Boko Haram, Al-Qaeda, Al Shabaab, Jemaah Islamiyah, Abu Sayyaf en de Taliban; laaggeletterdheid misschien?

Ik ga toegeven dat het onderwijssysteem in veel van deze landen duchtig verstoord is. En over de oorzaken ervan kunnen we van mening verschillen maar het is nutteloos want - en zo hoort dat bij een brave stroman- ook dit argument gaat neer. De 'laaggeletterden' achter de aanslagen in Madrid, Londen en Parijs hebben regulier Europees onderwijs genoten. Mohamed Atta, de 'psychisch gestoorde' operations officer achter 9/11, was academisch geschoold en bezig met een post-doc architectuur aan de universiteit van Hamburg.

Het enige dat deze misdadigers onder één noemer brengt en het enige dat hun motieven verenigt, is een gedeelde ideologie: de islam. We kunnen dit beter onder ogen zien in plaats van ons met Occam's scheermes de oren af te snijden. Daarmee is niet gezegd dat in iedere moslim een terrorist schuilt, maar het continu ondergedompeld zijn in een katalysator verhoogt de kans aanzienlijk. 

Niet alle Duitsers waren in de jaren dertig psychisch gestoord, niet alle Russen onder Stalin laaggeletterd en ook Mao had niet van meet af aan de steun van alle Chinezen. Echter, een dwingende maatschappelijke ideologie met een messiaanse ondertoon zal uiteindelijk, laaggeletterden en gestoorden eerst, het hele collectief in haar greep krijgen. 

2 comments:

 1. De islam heeft een ingebakken kwaadaardigheid die ooit ontstond door de projectie van het godsbeeld van een cultuur die tot op het bot gewelddadig en levensvijandig was. De wurggreep van cultuur en religie is fenomenaal in de onveranderlijkheid en virulentie van de op anderen gerichte agressie. En zoals elke psychopaat instinctief weet, om te overleven moet je de kinderen zo vroeg mogelijk temmen en verbieden om de waarheid te zoeken. Roei alle nieuwsgierigheid, vragen en twijfels uit, en vervang dat door in beton gegoten dogma. Je hebt er als volwassene geen kind meer aan. Ooit vroeg iemand me hoe Ayaan aan haar blindheid had kunnen ontsnappen, en het antwoord geeft ze zelf in haar biografie. Haar meestal afwezige vader was bijzonder trots op zijn intelligente dochter. Hij stimuleerde haar zoeken zonder te veroordelen . Zij overleefde, zonder dat hij het in de gaten had, de cruciale leeftijd waarop haar geest gekneveld had kunnen worden.
  Dat 40 jaar lang elk commentaar op de islamitische medemens gesmoord is in verwijten is de opleving van totale gekte niet verwonderlijk. Het inherente manco in menselijkheid is tot norm verheven waar de voormalige kolonist beschaamd over moet zwijgen. Een akelige destructieve symbiose.

  ReplyDelete
 2. Vergat ik helemaal het topic van krankzinnigheid te behandelen. Zijn Syriëgangers psychisch gestoord ? Ja , en nee. In onze ogen is het onvoorstelbaar dat immigranten die met alle egards behandeld zijn, die hun particuliere voorkeuren op konden leggen aan de autochtoon, toch nog in slachtofferschap zwelgend in eeuwige verongelijktheid eindeloze grieven met verve etaleerden.
  Projectie van beide kanten die de waarheid verre van de realiteit hield. Een heel vroeg geknevelde geest heeft geen houvast behalve in het recreëren van de comfort-zone van dienaar van de profeet. Daar valt niks te dialogen, niks te temmen van de aangeleerde weerzin van alles dat anders is dan de ware gelovigen.
  Je maakt een mooie analyse van het continu ondergedompeld zijn in een katalysator. Geen ontsnappen aan . Geen opleiding, geen blootstelling aan de rede, geen bovengemiddeld IQ is in staat om de bevroren zielen te ontdooien, Behalve in de schaarse omstandigheden dat ze ouders hadden die hun geestelijke ontwikkeling niet helemaal afgeknepen hebben. En we weten hoe die uitzonderingen moeten vrezen voor hun leven , ook in ons land.
  Dat daar geen algemene volksopstand over uitbreekt is veelzeggend over de lamlendige houding van ons land.

  ReplyDelete

Gratis web site teller.