Sunday, August 31, 2008

Islamofobiefobie

In de maatschappelijke betekenis van het woord ben ik respectloos en intolerant. Ik kan mij namelijk bij vlagen niet vinden in de “manier waarop we in dit land met elkaar omgaan, en in de afspraken die we hierover maken” (vrij naar JP). Dat van Dale geen probleem met mij heeft doet niet terzake. Van Dale is zóóó 2005, daar kom je in onze dienamiese maatschappij niet ver mee. Dus toen ik wilde weten of ik behalve respectloos en intolerant, ook nog islamofoob was, wendde ik mij tot Big Brother Google.

En daar was het antwoord. Op islamophobia-watch. De definitie die we moeten hanteren is die van de ‘Runnymede Trust’. Een lijst met acht punten waarmee een samenleving de maat genomen kan worden. Het is tevens de lijst waarop Winnie Sorgdragers ECRI zich baseert, dus relevant. Kort samengevat komt het hierop neer: indien een zin waarin het woord islam voorkomt eindigt met een vraagteken, dan is er sprake van islamofobie.

Bugger, ben ik ook nog islamofoob. Nadat eerder al arachibutyrofobie en kyphofobie geconstateerd waren dacht ik dat ik mezelf redelijk kende, niet dus. Ik heb een derdegraads islamofobie. Niet alleen plaats ik wel eens een vraagteken, ik herken mezelf ook met enige regelmaat in andermans vraagtekens. Helemaal fout weet ik nu. Arabist Hans Jansen bijvoorbeeld, altijd gedacht dat het een belezen en geleerde man was, professor ook, maar nee. Islamofoob pur sang die met zijn boeken en uitspraken bijdraagt aan de verspreiding van islamofobie. “Use violence against Muslims, says van Gogh’s former mentor”. Ik ben er klaar mee.

En Wilders. Een volksvertegenwoordiger die in het centrum van onze democratie, de tweede kamer, 9/150ste deel van het volk vertegenwoordigt blijkt een ordinaire “far-right racist” te zijn met als enige doel “…to allow the racist ideology of Western Imperialism to gain common currency in its demonisation of Islam”. Het is me wat!

Duizenden excessen uit de gehele wereld verzamelde Martin Sullivan, de webmaster van Islamophobia-Watch. Het heeft mij de ogen geopend. Niet alleen ontmaskert hij de paleoconservatieve stoeppitten die het witte machtsdenken suprimeren, ook stelt hij de plantagementaliteit van moskeemoe Nederland aan de kaak. Net als M.F.A. Enait (mfa voor vrienden) bij ons. Kortom, hij heeft mij doen inzien dat het soort berichtjes dat we op Nieuw Religieus Peil, op HoeiBoei en bij Elsevier vinden, eigenlijk op Islamophobia-Watch thuishoren. En daar plaatst hij ze dan ook. Onder het kopje islamophobia.

Props voor Martin Sullivan die naast zijn vele bijdragen aan Indymedia de tijd vindt om “Islamophobia, a racist tool of Western Imperialism” op een heldere en neutrale wijze aan de kaak te stellen. Het verwijt dat Sullivan en mfa zouden lijden aan islamofobiefobie wil er bij mij niet in. Het zijn juist dit soort mensen die de bipolarisatie voortkomend uit het protototalitairisme devitaliseren en zo de discussie op gang brengen. Benoemen en bouwen, duidelijkheid en de schouders eronder. Het gaat helemaal goedkomen.

5 comments:

 1. Jaap je was weer lekker luchtig en humoristich vandaag.
  Ik heb me suf zitten denken over wat voor soort fobie ik zelf heb.
  Onaangename vette plak tegen het gehemelte kan ik mij nog levendig herinneren uit mijn jeugd toen mijn moeder nog wel eens gestoofd lamsvlees op tafel zette.

  Later, volwassen en multiculi ben ik lamsvlees gaan waarderen. Net als de spruitjes.
  Dus mensen met een spruitjesfobie: middelvinger!
  Niets lekkerder en gezonder dan spruitjes. Dus mensen die het over spruitjesgeur hebben zijn zelf nooit verder gekomen dan de 50er jaren.

  Verder Jaap, maak ik me ernstig zorgen over je kynopfobie.
  Ik kan me van jou toch niet voorstellen dat je jaren in detentie hebt gezeten en steeds zeepjes moest zoeken.

  Als ik nu toch mijn eigen fobie moet benoemen en daar moest ik lang over nadenken, dan heb ik een 'tokkie' fobie.

  Je weet wel, die jofele Nederlanders ,met name vooral veel Amsterdammers met jordanese wortels. O wat sijn we gesellug. maar wel Johnnie Jordaan afbranden omdat hij toevallig homo was.

  Ik leef er nog dagelijks tussen.
  Dus ik wil zeggen als een multiculi en helaas ook multiculti Amsterdammer : leve de spruitjes, weg met de tokkies die al lang allemaal in Purmerend en Almere hadden moeten wonen, leve onze arme Johnnie Jordaan die nagenoeg bij mij om de hoek aan het eind van zijn leven een treurig bestaan leidde.

  Jaap kan je voor mijn fobie een naam bedenken die het hele spectrum dekt?

  Groet, Maci

  ReplyDelete
 2. Dat wordt een moeilijke maci. Wél spruitjes maar dan zonder de geromantiseerde spruitjeslucht die staat voor de ouderwetse Amsterdamse gesellugheid. Toen geluk nog heel gewoon was. De vraag is dus een beetje: heb je nou een fobie of een filie?

  Als het een filie is dan zou ik zeggen authenticofilie. Liefde voor alles wat authentiek is. Als je het daarentegen van de negatieve kant bekijkt, dan is het de angst dat waardevolle gedachten en begrippen in een kaderloze ruimte geplaatst worden, zonder houvast, zonder fundament. Gedachten in een vacuum. Deze constatering zou dan leiden tot de diagnose: mensinvacuofobie.

  O, en wat betreft die zeepjes heb je gelijk. Daar komt het niet van want dan had ik nu ongetwijfeld ook een flinke proctofobie gehad. Nee, kyphofobie komt bij mij eerder bij het buigen dan bij het bukken opzetten.

  Btw, dit consult wordt niet door uw ziektekostenverzekering gedekt. Hoeft ook niet, ies gratis!

  ReplyDelete
 3. "Bugger", een woord met zeggingskracht dat ik al een tijd niet gebruikt heb. Het zou me niks verbazen als het met homofilie te maken had !
  En je moest eens weten Jaap, die absolute weigering om te buigen, laten we in alle opgewektheid die eigenschap herkennen van elkaar.
  En jouw humor is werkelijk niet te versmaden.
  Wat ik al eerder suggereerde, dat zou ook op andere sites veel herkenning en instemming tot gevolg hebben.

  MJ

  ReplyDelete
 4. Als je verder zoekt op internet, zul je zien dat de site Islamophobia Watch is opgezet vanuit de trotskistische, links-socialistische hoek. Kortom, het soort lieden dat in Nederland langs de weg timmert met comité's als Nederland Bekent Kleur. Om bij moslims in het geveli te komen heeft extreem-links de term islamofobie bedacht.

  Lees de homepage van What Next? Marxist Discussion Journal

  Hier vind je alles over Nederland Bekent Kleur.

  ReplyDelete
 5. Thx @Carel, 'What next' kende ik nog niet. Op you site ben ik natuurlijk kind aan huis ;-))

  ReplyDelete

Gratis web site teller.